Ga naar de inhoud

Wat is

Orthomoleculaire therapie

Dit is een alternatieve vorm van geneeskunde waarbij we gebruik maken van middelen die bekend zijn voor het lichaam.

De term werd in 1968 voor het eerst gebruikt door professor Linus Carl Pauling. Het woord orthomoleculair is afgeleid van het Grieks.

Orthos = juist
Moleculair = met betrekking tot de moleculen in het lichaam.

Het uitgangspunt is dat de aandoening eerder geneest wanneer de concentraties vitamines, mineralen, sporenelementen, koolhydraten, eiwitten en vetten in de juiste verhoudingen aanwezig zijn in het lichaam.

Aanpassingen in voeding zijn hierbij het belangrijkste uitgangspunt. Denk hierbij aan oervoeding zoals: (zee)groenten, fruit, vis, gevogelte en eieren, noten en kruiden.

Het belang van voeding werd vroeg na Christus al bevestigd door Hippocrates: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Bij (ernstige) te korten van een of meerdere voedingsstoffen zetten we binnen de orthomoleculaire therapie suppletie in. Denk hierbij aan vitamine D, vitamine B12, omega-3, en magnesium. Dit alles geheel afgestemd op de behoefte van jouw lijf.

Maar voeding kan het niet alleen en daarom kijken we ook naar de emotionele belastbaarheid van iemand. Daarnaast geeft de orthomoleculair therapeut uitgebreid advies met betrekking tot gedrag, beweging en ontspanning.

Je kunt orthomoleculaire therapie vanuit twee invalshoeken bekijken:

Je kunt op zoek gaan naar de oorzaak van klachten en/of ziekten. Maar je kunt ook gaan voor een optimale gezondheid ter voorkoming van ziekten en/of klachten.

Dit valt onder de complementaire geneeswijze en is daarom vaak een goede  aanvulling op de reguliere behandelingen.

Wat doet men in

Orthomoleculaire therapie?

Op cel- en molecuulniveau bestuderen we welke stoffen een positieve of negatieve invloed hebben op jouw lichaam. De stoffen die daarmee bedoeld worden zijn:

  • Vitamines
  • Mineralen
  • Sporenelementen
  • Vetten
  • Eiwitten
  • Koolhydraten

Deze stoffen zijn allemaal bekend voor het lichaam, waardoor bijwerkingen bijna niet voorkomen.
Dat wil echter niet zeggen dat je zomaar alles vrijblijvend kunt gebruiken. Ook grote hoeveelheden van gezonde voedingsstoffen kunnen schadelijk zijn doordat het dan toxisch wordt. Dus een goed onderbouwd advies is helemaal op de persoon, op jou, afgestemd.

Wat is het verschil met de reguliere geneeskunde?

Binnen de reguliere geneeskunde worden veelal symptomen van ziekten met hulp van medicijnen, antibiotica of operaties behandeld. Dit werkt fantastisch als we het hebben over acute zorg. Helaas is het minder effectief als we het hebben over chronische klachten.

In de volksmond wordt het woord geneesmiddel gebruikt voor medicijn. In veel gevallen wordt er echter niets genezen, maar onderdrukt. De symptomen verdwijnen hiermee, maar het probleem wordt niet bij de oorzaak aangepakt.

Binnen de orthomoleculaire therapie kijken we naar hoe we het lichaam kunnen ondersteunen. Zodat het weer in balans komt en het zijn zelfherstellende vermogen kan inzetten om ziektes te bestrijden. 

De interventies die binnen de orthomoleculaire therapie ingezet worden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Er is intussen al zoveel bekend over het effect van voeding en voedingsstoffen op de werking van het lichaam.
Kijk bijvoorbeeld naar een zwangere vrouw, die wordt geadviseerd om foliumzuur en omega-3 te slikken. We halen tegenwoordig niet voldoende uit onze voeding.

Als dit onderwerp je interesseert dan is de serie ‘Hoe word ik 100?’ van de NPO een aanrader. 6 Nederlanders die de strijd aan gaan met hun welvaartsziekten. Zo proberen te stoppen met hun medicatie. Dit doen zij door: Gezond te gaan leven!

Ja dit wil ik!

Wij gebruiken
cookies

Deze website gebruikt cookies voor analyse-doeleinden en/of het tonen van advertenties. Door gebruik te blijven maken van de site gaat u hiermee akkoord.